29 Aralık 2009 Salı

Küçük hanımın 2009'da öğrendikleri...

Bir yıl bitiyor. Bende bu biten yılda neler yaptığımızı küçük hanımdaki değişiklikleri yazmak istedim. Hem hafızamı yoklamış olacağım, hem de geçtiğimiz yılın ayrıntıları kayıtlara geçmiş olacak.

-İlk defa babasından ayrı kaldı. Onun içinde benim içinde zor günlerdi. Uyku uyumadı ve bir dizi hırçınlık. Mecburi bir ayrılıktı 5 ay sonra bitti.

- Kendi kendine giyinmesini öğrendi. Ayakkabılarını ve paltosunu artık kendi çıkarıyor.

- Uzun cümleler kurmayı öğrendi. Sayısız şarkı ezberledi. Türkçe 20 ye kadar, İngilizce 10 kadar saymayı öğrendi.

- Baby Tvden Nickelodeon'a transfer olduk. Dora ve Caillou sevgisi doruklarda.

- Bazı kuralları öğrendik yerler çöp atmamak. Sıra beklemek. Birşey alınca parasını ödemek gibi.

- Kavga etmeyi öğrendi. Son zamanlarda tehdit vari kelimelerde kullanıyor. Bir daha size gelmeyeceğim. Artık seni sevmiyorum gibi.

- Kaydıraktan yalnız başına kaymayı öğrendi.

- Yardımla takla atmayı ve köprü kurmayı öğrendi. Oyun grubu sayesinde.

- Şekilleri, renkleri öğrendi. Belli sınırları çizerek onun içini boyamayı öğrendi. Oyun hamurları, parmak boyaları bu yıl daha bir ilgisini çeker oldu.

- Benim gözümde büyüyen acaba nasıl olacak dediğim tuvalet eğitimini tamamladık. Başlangıç aşaması umduğumuzdan kolay oldu fakat sonrası biraz zorladı. Yeni yeni rayına oturdu.

- Sallanmadan uyumayı öğrendik. Bu bize birlikte yatmayı getirdi ama en azından sallama mevzusunu atlattık.

- Bilimum DVD, VCD, Bilgisayar, İphone kullanmayı öğrendik. Bu konuda oldukça başarılı. Özellikle iphone noktasında. Teknik destek sağlanır :)

- Mevsimleri, yağış şekillerini ve kullandığımız araçları öğrendik. Araçları kullanarak öğrettik metro, vapur, otobüs gibi... Otobüsten çok zevk aldı. İlk defa binince onda biraz şaşkınlık etkisi oluşturdu.

Her gün mükemmel değildi elbette. Hastalıklarımız, kayıplarımız, üzüntülerimizde oldu malesef. Hayat devam etti. Devam ettikçede küçük hanım öğrendi. Sınırsız hafızası her şeyi o kadar çabuk kopyalıyorki bu bizi bile şaşırtıyor. Üzerine titrediğim, sağlığından endişe ettiğim günler kısmende olsa geride kaldı. Her sağlıklı çocuk gibi oda yoluna hızlı adımlarla devam ediyor. Yeni yılın herkese sağlık, mutluluk ve huzur getirmesi dileğiyle...

2 yorum:

  1. Bu çok güzel bir gelişme İlknur' cum. Bu sağlıklı gelişimde ebeveynin özellikle anne olarak senin katkının mutlaka çok önemli rolü var. Bireyin gelişimindeki bu en hassas birkaç yılda öğrendiği her yararlı şey tüm yaşamını mutlaka çok olumlu etkileyecektir. Bu bilimsel ahkâmdan sonra ilave etmeden geçemeyeceğim: Allah nazarlardan saklasın.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim Asuman ablacım. Umarım sağlıklı bir birey yetiştirmede başarılı olurum.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil